View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0001485aMuleMiscpublic2009-02-04 08:342009-02-11 22:32
Reporterbrick 
Assigned To 
PrioritynormalSeveritymajorReproducibilityalways
StatusnewResolutionopen 
PlatformOSOS Version
Product Version2.2.3 
Target VersionFixed in Version 
Summary0001485: remote homedir causes hangups
Descriptioni was using amule on a system where my homedir is on a NAS device accessible through 100baseT internet. this works fine in most cases, but did not work with amule. i experienced long periods of the UI being unresponsive, and a corresponding pattern of regular loss of all connections. frustrating. when i eventually moved my ~/.aMule into /var/amule and did export HOME=. i could see that using the local disk, connections persisted longer, there weren't the UI delays, and performance was much improved.


this sounds simple, but it took a year or more for me to put all the pieces together. i got no help in the irc channel and couldn't find any other relevant tickets. amule is the only program i have which totally malfunctioned in the remote-homedir case. it could do better.
TagsNo tags attached.
Fixed in Revision
Operating SystemLinux
Attached Files

- Relationships

-  Notes
(0003074)
brick (reporter)
2009-02-04 10:08

i should mention that through strace i saw a long series of writes to key_index.dat that were of under 10 bytes each.
(0003075)
brick (reporter)
2009-02-04 10:10

sorry. also, that downloads were terminated in this condition, but uploads continued at all times. thus, with the problem i described, my U:D ratio would be much higher than i desired, 5:1 or more.
(0003077)
sturedman (developer)
2009-02-06 21:15

Did you have your temp files on the NAS too?
I don't know exactly how your network file system works, but there is at least one critical case: when a near-end part arrives and the temp file suddenly grows in size. If the grow happens by physical transfer of data to the file you will have a problem if it's on a network.

I'd prefer to have such issues discussed on the forum instead of here.
(0003080)
brick (reporter)
2009-02-11 22:32

sturedman, yes, initially the temp files were on the NAS too. i accidentally launched it with local conf files and remote temp files, though, and that worked correctly, so i guess it had to do with access to the confs.

the problem you describe sounds like something that would happen sporadically, but this was a regular problem.

- Issue History
Date Modified Username Field Change
2009-02-04 08:34 brick New Issue
2009-02-04 08:34 brick Operating System => Linux
2009-02-04 10:08 brick Note Added: 0003074
2009-02-04 10:10 brick Note Added: 0003075
2009-02-06 21:15 sturedman Note Added: 0003077
2009-02-11 22:32 brick Note Added: 0003080


Copyright © 2000 - 2019 MantisBT Team
Powered by Mantis Bugtracker